Milyen kamerás drónt válasszunk a közép árkategóriában?

Milyen kamerás drónt válasszunk a közép árkategóriában?

Posted By: Traffipax Published: 2018. 04. 25. Times Read: 209 Comments: 0

A középkategóriás, kamerás drónok leginkább gyakorlott hobbistáknak vagy kezdő vállalkozóknak ajánlottak. A drónokra ugyanaz igaz, mint minden komolyabb technológiára: lehet egy olyan hobbi is, ahol árban a határ a csillagos ég.

Szerencsére, ha nem is túl idős ez a technológia a nagyvilágban, már van a piacon öt jól elkülöníthető márka, amelyek már javarészt felosztották a piacot egymás között. Mindegyik olyan jellegzetességekkel bír, amelyek alapján, legalábbis a közepes és annál magasabb árkategóriában, jól elkülöníthetők egymástól. Ezek a DJI, GoPRo, Yuneec, Parrot, és a Protocol.

Ezen gyártók legérdekesebb termékeit szedtük össze, hogy betekintést nyújtsunk a legismertebb dróngyártók kínálatába. A legjobb hardverekkel ellátott, az átlagember számára is megfizethető közép árkategóriás drónokat a DJI gyártja, majd ezt követi a Parrot és a Yuneec.

A drónpiacot is nagyjából úgy kell elképzelni, mint az okostelefonok világát. Itt is, mint a telefonoknál, a gyártók igyekeznek jól megkülönböztethető, egyedi hardvert (kamera, frame, stb.) és szoftvert használni a drónjaikon és nem szokásuk más márkákat is felhasználni a sajátjaikon kívül.

A kamerán természetesen sok múlik, ám ennél is fontosabb kérdés, hogy az adott drón akkumulátora mennyi ideig képes elegendő feszültséget leadni a négy motornak meg a kamerának. A szélső értékek alapján kétszeres is lehet a különbség – ám ez, középárkategóriában csak annyit jelent, hogy a gyengébbek 10, a erősebbek 20 perc körüli repülésre elegendő áramot biztosítanak.

Szintén fontos szempont a drón intelligenciája, azaz, hogy a robotpilóta milyen manőverekre képes emberi beavatkozás nélkül. Az önvezérlő parancsok lehetnek például a „hazamenés”, a körözés, egy adott GPS pont megtalálása, vagy a követés.

Márpedig az önvezérlés olyan képesség, ami egyáltalán nem luxus. Ha valamiért megszakad a kapcsolat a drón és a vezérlő között, nagyon kellemetlen érzés látni, ahogy a százezres készülék a legutolsó vett parancsot hajtja végre irányíthatatlanul – és például jóval arrébb, háztetőn landol, amikor kifogy a szufla az akkumulátorból.  

Lássuk most a három legjobb drónt a közép árkategóriából

Az első helyezettünk a 4 rotoros DJI Phantom 4, melynek széles látószögű optikája gyönyörű 4K panoráma felvételekre képes. Egyetlen hátránya, hogy csak 12 MP-es optikát kapott, viszont minden más tekintetben viszi a fogyasztói piacot. Annyit említenek még róla, hogy bonyolultabb feladatokhoz egy külső gyártó által megírt alkalmazás szükségeltetik hozzá.

Második helyezett a Parrott Bebop 2 FPV. Ennek is 4 rotorja van, súlyra nagyjából a harmada, mint a fenti dróné, ezért nagyon mozgékony, viszont a hosszabb túrákra annyira nem ajánlott, és a Wi-Fi jelekre is érzékenyebb. 12,5 MP kamerája 1080p-os felvételre képes. Jár hozzá egy FPV szemüveg is, amelyen élőben figyelhetjük a kamera felvételeit.        

Harmadik a Yuneec Typhon H PRO 6 rotorral ellátva. 12 MP-es kamerája szabadon 360°k-pes forogni, JPG képeket és készít, távirányítója LCD kijelzővel van ellátva. Habár ez a legdrágább a 3 közül mégis, megéri az árát.  Kakukktojásként Intel RealSense technológiával van ellátva, amely a mélységélesség valóságérzetét hivatott képeken és videókon visszaadni, továbbá magától képes kikerülni a különböző akadályokat.